Larnaca Voice

Η πόλη μας

Ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας δέχτηκε αντιπροσωπεία του προσφυγικού Δήμου Λύσης

Ο Πανιερότατος  Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος,  δέχτηκε την περασμένη Παρασκευή (12/05/2017) στο γραφείο του, στο Μετόχι Κύκκου,  αντιπροσωπεία του προσφυγικού Δήμου Λύσης υπό τον  Δήμαρχο Αντρέα Καουρή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πανιερότατος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Δήμου Λύσης για τις θέσεις του  στο  Κυπριακό και εξέφρασε την απαισιοδοξία του, επισημαίνοντας την έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας, ιδιαίτερα  των τελευταίων μηνών και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και στο Αιγαίο.

Ο Δήμαρχος Λύσης επεσήμανε το αναφαίρετο και απαράγραπτο δικαίωμα της επιστροφής των Λυσιωτών  και όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες, με την εφαρμογή όλων των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, σε μια ελεύθερη επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα πατρίδα χωρίς ξένους στρατούς  και κατοχή, χωρίς εποίκους. Η φλόγα της επιστροφής, τόνισε ο Δήμαρχος Λύσης, παραμένει πάντα αναμμένη για 43 σχεδόν χρόνια και θα παραμένει μέχρι την ευλογημένη εκείνη ώρα. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο για ένα κατεχόμενο Δήμο, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λύσης τα οποία προκύπτουν από τις Κυβερνητικές περικοπές λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα που έθιξε ο Δήμαρχος Λύσης είναι εκείνο της απαγόρευσης από τοπικές εκκλησιαστικές επιτροπές να γίνονται εισφορές σε κηδείες Λυσιωτών  – μετά από απόφαση των οικογενειών τους- στο Ταμείο Αναξιοπαθούντων Λυσιωτών.

Τόνισε στον Πανιερότατο ότι οι εισφορές  αυτές είναι βασική πηγή συγκέντρωσης χρημάτων, ώστε να μπορεί στη συνέχεια ο Δήμος Λύσης να βοηθά Λυσιώτικες οικογένειες, αλλά και άτομα  που έχουν άμεση ανάγκη ηθικής και υλικής στήριξης.

Ο Πανιερότατος  έδειξε μεγάλη κατανόηση σ’ αυτό το πρόβλημα και τόνισε ότι στη δική του περιφέρεια ο Δήμος Λύσης μπορεί να δέχεται τέτοιες εισφορές  και  γενικότερα η θέση του είναι ότι θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους η απόφαση της οικογένειας του εκλιπόντος,  ως προς του  που θα γίνονται εισφορές.

Στην παρουσία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του μέλους  της Σχολικής Εφορείας Λύσης, Ανδρέα Λυσάνδρου,  Χρίστου Στασή και Μαρίας Κόκκινου, ο Πανιερότατος αποδέχτηκε με προθυμία την  παράκληση του Δημάρχου και θα παραχωρήσει αξιόλογες εκδόσεις της Ιεράς Μονής Κύκκου που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες της επόμενης εκδήλωσης της Σχολικής Εφορείας για να τιμηθούν οι αριστεύσαντες   μαθητές  της Λύσης.

Θα παραχωρήσει επίσης όλες τις εκδόσεις της Μονής για τον εμπλουτισμό της  δανειστικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Λύσης.

Η αντιπροσωπεία  της Λύσης τον ενημέρωσε για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται η εκκλησία της Παναγίας μας και τα εξωκλήσια μας, όπως τα είδε ο Δήμαρχός μας πριν λίγες μέρες. Ο Κύκκου Νικηφόρος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για το εξωκκλήσι του Αγίου Ευφημιανού το οποίο συντηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση με την παρέμβαση και τη βοήθεια του ιδίου.

Ο  Δήμαρχος Λύσης ,  μέσα στο εγκάρδιο κλίμα που επεκράτησε κατά τη συνάντηση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πανιερότατο για τη σταθερή του στήριξη   στο Δήμο Λύσης και γενικότερα  στον προσφυγικό κόσμο.

Γνωστός φανατικός Αποελίστας ο Μητροπολίτης,  μόλις αντίκρισε τον πρώην διεθνή τερματοφύλακα του ΑΠΟΕΛ, του ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟΥ  και του ΑΣΙΛ Λύσης,  Κυριάκο Κουή,  μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Λύσης, τον αγκάλιασε συγκινημένος και μαζί θυμήθηκαν παλιές όμορφες εποχές του Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στη συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά  τιμής και σεβασμού στον εκλιπόντα Λυσιώτη,  Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Γέροντα Γαβριήλ, ο οποίος τύγχανε της διαρκούς συμπαράστασης του Μητροπολίτη σε όλες τις δραστηριότητες και διέμενε στο Μετόχι του Κύκκου.  Πρόταση του Δημάρχου όπως πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τον Γέροντα Γαβριήλ στο Μετόχι του Κύκκου, έγινε με προθυμία αποδεκτή  από τον Πανιερότατο.

Τον  ενημέρωσε στη συνέχεια, για την ιστορία, την προσφορά και τη συμμετοχή των Λυσιωτών στους Εθνικούς Αγώνες, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, την κουλτούρα της κατεχόμενης σήμερα κωμόπολής μας και την μεγάλη ανάπτυξη που είχε πριν την προσφυγοποίηση  μας.

Επέδωσε σ’ αυτόν  σχετικά βιβλία που γράφτηκαν από Λυσιώτες συγγραφείς, ιδιαίτερα βιβλία για τα εξωκλήσια μας.

Συμφωνήθηκε όπως έχουμε τακτικές συναντήσεις με τον Πανιερότατο, για να τον κρατούμε ενήμερο για τα διάφορα προβλήματα του Δήμου μας.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κύκκου Νικηφόρος παρέθεσε στην αντιπροσωπεία του Δήμου Λύσης γεύμα.

 

 

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top