Larnaca Voice

Η πόλη μας

Συνεχίζεται η αντιμετώπιση προβλημάτων του Δήμου Δερύνειας

Συνεχίζεται η αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων μεταξύ των οποίων η αστυφιλία και το τοπικό σχέδιο, δηλώνει ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης.

Με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δερύνεια είναι η αστυφιλία και η μετανάστευση των νέων ζευγαριών. Σε έρευνα που διεξήγαγε ο Δήμος με την εκκλησία από το 2010 – 2016, διεφάνη ότι από τους 373 γάμους που τελέστηκαν στην Δερύνεια, μόνο τα 150 ζευγάρια παρέμειναν ενώ τα υπόλοιπα έφυγαν. Οι λόγοι φυγής των νέων ζευγαριών είναι η εξεύρεση εργασίας στα αστικά κέντρα και η μετανάστευση στο εξωτερικό».

Καταβάλλουμε προσπάθειες να κρατήσουμε τα νέα ζευγάρια, συνέχισε «με την προσφορά κινήτρων. Μεταξύ αυτών είναι η απαλλαγή από δημοτικές φορολογίες για δύο χρόνια για ολόκληρη τη πενταετία του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, σε όσα ζευγάρια αποφασίσουν να αγοράσουν ή να κτίσουν σπίτι και να εγκατασταθούν μόνιμα στη Δερύνεια. Ακόμα έχουμε υποδείξει στο ΥΠΕΣ μεγάλο κρατικό τεμάχιο γης (χαλίτικη) ώστε να διαχωριστεί σε μικρό αριθμό οικοπέδων, για να δοθούν σε νεαρά άνεργα ζευγάρια».

Πρόσθεσε ότι ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι «η δήλωση πολιτικής για την προαγωγή, τη ρύθμιση, τον έλεγχο της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Ο Δήμος Δερύνειας εμπλέκεται σ’αυτή τη δήλωση πολιτικής αφού η περιοχή Στροβιλιών βρίσκεται εντός των Β.Β».

Εξήγησε ότι «μετά από πανδημοτική συγκέντρωση που είχαμε με τους κατοίκους των Στροβιλιών εισηγηθήκαμε στις Βρετανικές Βάσεις και την Πολεοδομία τη δημιουργία μιας μικρής, οικιστικής και εμπορικής ζώνης, με την υπόλοιπη περιοχή να παραμένει καθαρά γεωργική. Δυστυχώς σκοντάφτουμε σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος που προβάλλουν οι Βρετανικές Βάσεις», είπε και σημείωσε πως «για την περιοχή Στροβιλιών, θα προχωρήσουμε στην βελτίωση και ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου μέσω του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Αναφορικά με το τοπικό σχέδιο Δερύνειας του 2012 που είχε ακυρωθεί, ο Δήμαρχος είπε πως «για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε υποβάλει έφεση και τώρα ισχύει το τοπικό σχέδιο Δερύνειας για το 2003. Εχει αποφασιστεί η δημιουργία του τοπικού σχεδίου Αμμοχώστου που περιλαμβάνει τους Δήμους Δερύνειας, Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου».

Εξήγησε ότι «έχουμε υποβάλει ορισμένους όρους για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τοπικού σχεδίου, ότι δηλαδή πρέπει να γίνει ένας σωστός και μελετημένος σχεδιασμός και της κατεχόμενης περιοχής της Δερύνειας συμπεριλαμβανομένης και της παραλίας της, ούτως ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδυτών και στη Δερύνεια. Θέλουμε να γίνει ένας μελετημένος σχεδιασμός για να αποφευχθούν λάθη που έγιναν στο παρελθόν» είπε και σημείωσε πως «η απόκτηση πρόσβασης προς την κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας, θα σημαίνει αυτομάτως και εισροή περισσοτέρων εσόδων στα ταμεία του Δήμου».

Ο κ. Καραγιάννης έκανε αναφορά και «στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο Δήμος για να σταματήσουν οι ασκήσεις στο πεδίο βολής στη περιοχή Μοναστηράκι και για αξιοποίηση της νεκρής ζώνης για γεωργικούς σκοπούς ή για τη δημιουργία δικοινοτικών κέντρων ή Πανεπιστημιακών Σχολών».

Οσον αφορά την κοινωνική πολιτική του Δήμου, είπε πως αυτή θα συνεχιστεί «αφού δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βοήθεια που προσφέρουμε σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της Δερύνειας. Αυτό γίνεται μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Ευημερίας και Πρόνοιας του Δήμου που διαθέτει το δικό της λαϊκό παζαράκι, όπου προσφέρονται δωρεάν τρόφιμα και είδη ένδυσης και υπόδησης σε άπορες οικογένειες και όχι μόνο».

Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ο Δήμαρχος σημείωσε ότι η Δερύνεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και «ζητήσαμε τη συμβολή όλων όσων αγαπούν τον πολιτισμό, δηλαδή των νέων ποιητών, των συγγραφέων, των πολιτιστικών συλλόγων και των οργανωμένων συνόλων του Δήμου. Θα συνεχίσουμε επίσης το θεσμό του «Πανεπιστημίου για Ολους», πραγματοποιώντας κάθε μήνα διαλέξεις, ενώ θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας με στόχο να ακούγεται καλύτερα η φωνή των νέων στο Δημοτικό Συμβούλιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top