Larnaca Voice

Events

34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας από τις 28-30 Σεπτεμβρίου

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό

Συναυλίες σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Παντελής Θαλασσινός  έχει να επιδείξει φέτος το 34ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας, που διεξάγεται από τις 28-30 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία του Δήμου.

Σε ανακοίνωση του Δήμου Αγίας Νάπας αναφέρεται ότι «πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Κεντρική Πλατεία θα προηγηθεί  την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα»,  προεόρτια εκδήλωση, η οποία περιλαμβάνει τα εγκαίνια της ΄Εκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου  Nanyue Palace της κινεζικής πόλης Guangzhou και παρουσίαση του παραδοσιακού τρόπου σερβιρίσματος του κινέζικου τσαγιού.

Κινέζοι καλιτέχνες, θα παίζουν παραδοσιακά όργανα, σε συνεχόμενες εκδηλώσεις που τιτλοφορούνται: «Εxtolling Good Times with Singing and Dancing», «Puppet Show, «Long Silk Dance» και θα ερμηνεύσουν την καντονέζικη ΄Οπερα «BailongGuan».

Το Μουσικό Σχήμα και το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Δερύνειας «Δρυμιό» θα παρουσιάσουν την αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου με τίτλο «Σήμερα λάμπει ο Ουρανός»  .

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ώρα 8.00μ.μ στην εξέδρα της Κεντρικής Πλατείας θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, το «Χορωδιακό Συναπάντημα» με την Κοινοτική Χορωδία Πέρα Ορεινής και τη Χορωδία του Δήμου Σωτήρας. Στις 9.30μ.μ θα πραγματοποιηθεί η συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό τον οποίο θα πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες  Γεωργία Νταγάκη, Κατερίνα Παράσχου, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, και Μιχάλης Χατζήμιχαηλ. Η συναυλία είναι διανθισμένη με πολλούς χορούς της ομάδας «Διόνυσος». «Θα ακουστούν συνθέσεις των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοϊζου, Θαλασσινού, Ξαρχάκου και του δικού μας Μάριου Τόκα, που φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από τον θάνατο του.  Τα τραγούδια του Τόκα θα ερμηνεύσει ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου που ήταν  από τους κύριους συνεργάτες του συνθέτη. Η Μουσική Επιμέλεια/Διεύθυνση ανήκει στον Άδμητο Πιτσιλλίδη.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στις 7.00μ.μ οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τη Φιλαρμονική Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, «η οποία θα παιανίζει κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου από τον κυκλικό κόμβο του Λιμανιού μέχρι το Μεσαιωνικό Μοναστήρι.  Στη συνέχεια θα γίνει περιήγηση των επισήμων στους χώρους δραστηριοτήτων και εκθέσεων του Φεστιβάλ. Ακολουθούν στις 8.30μ.μ οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Γιάννη Καρούσου και του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και η τελετή της Α΄ Φάσης Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Νάπας με τη πόλη Βύβλο του Λιβάνου».

Το Σάββατο με τη συναυλία του τραγουδοποιού και συνθέτη Διονύση Σαββόπουλου με τίτλο «Ο Διονύσης Σαββόπουλος στα τραγούδια των άλλων».  Συμμετέχει το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση»,  με 30 μουσικούς από Κύπρο και Ελλάδα και ενορχηστρώσεις του Ελλαδίτη και μόνιμου συνεργάτη του Δ. Σαββόπουλου Γιώτη Κιουρτσόγλου και του Κύπριου συνθέτη Βάσου Αργυρίδη.

Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Τις εκδηλώσεις ανοίγει ο Χορευτικός ΄Ομιλος Δήμου Αγίας Νάπας και το Μουσικό Σχήμα του Πολιτιστικού Ομίλου «Κάβο Γκρέκο» που «από τις 8.00μ.μ μέχρι τα μεσάνυκτα θα παρουσιάζουν εναλλάξ το «Παραδοσιακό Χορευτικό Σεργιάνι» και τη μουσικοχορευτική παράσταση «Έλα, νύχτα, για ν’ ακούσεις το τραγούδι μου».  Το Μουσικό Σχήμα «Κάβο Γκρέκο»  θα συνοδεύει χορευτικά το Συγκρότημα Σιακαλλή.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, θα εκτίθενται στους εσωτερικούς χώρους και στο προαύλιο του Μοναστηριού εικαστικά έργα Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών, όπως «Η Μικρή Σαλαμίνα στην Αγία Νάπα» του Φίλιππου Γιαπάνη, «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα σε μικρά έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και αντίγραφα» της Γκαλερί «Διαχρονική» οι εκθέσεις φωτογραφίας των κατεχόμενων πόλεων μας «Αμμόχωστος Πόλη Φάντασμα», «Μόρφου, η σύληση και η καταστροφή της Πανάρχαιας κληρονομιάς», «Πολιτιστική κληρονομιά της Κερύνειας: «Σύληση και καταστροφή» που ευγενώς παραχώρησαν οι κατεχόμενοι Δήμοι της Αμμοχώστου, Μόρφου και Κερύνειας και η έκθεση φωτογραφίας του Δήμου Αγίας Νάπας «Η Αγία Νάπα του χθες και του σήμερα».

Θα υπάρχουν επίσης έκθεση γεωργικών προϊόντων και λουλουδιών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και ΄Εργων με θέμα την «Παραδοσιακά επαγγέλματα»,  έκθεση από χάρτες και χαρακτικά από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου και του Τμήματος Δασών με θέμα «Χλωρίδα, Πανίδα και Περιβάλλον της Κύπρου».

Το Αγροτόσπιτο θα λειτουργεί  ως εκθεσιακός χώρος και θα είναι εξοπλισμένο με παραδοσιακά έπιπλα, γεωργικά εργαλεία και με την οικιακή διακόσμηση ενός παραδοσιακού κυπριακού σπιτιού. Στην αυλή του Αγροτόσπιτου θα διεξάγονται επιδείξεις διαφόρων οικιακών, αγροτικών και γεωργικών ασχολιών όπως παρασκευή ζιβανίας, χαλλουμιών μακαρονιών, παστών, ψωμιού και παλουζέ.  Θα διεξάγονται επίσης, επιδείξεις παραδοσιακών τεχνών όπως ξυλογλυπτική, αργυροχοΐα, γάνωμα, μεταξουργία, δερματοτεχνία, καλαθοπλεκτική, αγγειοπλαστική και άλλα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top