Larnaca Voice

Νέα

Πολύωρη σύσκεψή είχαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας με τον Δήμαρχο και Λειτουργούς του Δήμου Λάρνακας

Η Αλυκή, η Πανεπιστημιακή Σχολή και το Περιβαλλοντικό Κέντρο συζητήθηκαν στην συνάντηση

Το θέμα της Αλυκής και η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής, Περιβαλλοντικού Κέντρου και η στέγαση του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που είχαν σήμερα στο Δημοτικό Μέγαρο Λάρνακας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, με τον Δήμαρχο και υπηρεσιακούς Λειτουργούς του Δήμου.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη, ο Υπουργός χαρακτήρισε «γόνιμη» τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με το Δήμαρχο και τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε «ανασκόπηση των θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη Λάρνακα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που αφορούν και το Υπουργείο Γεωργίας» είπε και σημείωσε πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα θέμα που παρακολουθούσε και υπό την προηγούμενη του ιδιότητα ως υπουργός Παιδείας, δηλαδή το θέμα της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα».

Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρήκαμε διεξόδους στα ζητήματα τα οποία έχουν ανακύψει, αφού υπάρχει βούληση από το Υπουργείο και την κυβέρνηση να στηρίξει αυτό το έργο, κάτι  που έχει δηλώσει και ο  ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι που έχουμε διαβεβαιώσει και τον Δήμαρχο και θα προχωρήσουν σε αυτό το στάδιο οι μελέτες για τη χωροθέτηση του έργου ώστε να συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο και τους στόχους διατήρησης της πολύ σημαντικής περιοχής της Αλυκής».

Ιδιαίτερη έμφαση, συνέχισε ο Υπουργός «δόθηκε και στο θέμα της ίδιας της Αλυκής Λάρνακας, η οποία ακριβώς λόγω της γειτνίασης με μια σειρά από σημαντικά έργα αλλά και με ένα οικιστικό περιβάλλον παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Διαβεβαιώσαμε το Δήμαρχο ότι θα δούμε αυτές τις ιδιαιτερότητες και θα επανέλθουμε με ένα πλάνο δράσεων που θα αφορά, τόσο την ίδια τη διαχείριση του οικοσυστήματος, αφού βρίσκονται ήδη έργα σε εξέλιξη, όσο και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στο χώρο με τρόπο πάντοτε που να σέβεται την παγκόσμια ιδιαιτερότητα και σημασία του περιβάλλοντος της Αλυκής».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως είπε ο Υπουργός συζητήθηκαν «ιδιαιτερότητες και προβλήματα που προκύπτουν από την πρόθεση για ανάπτυξη μεγάλων έργων, των ψηλών κτιρίων στη Λάρνακα και συζητήθηκαν τα τεχνικά κυρίως προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν και βρισκόμαστε σε διαδικασία αναζήτησης λύσεων χωρίς αυτή τη στιγμή να μπορούμε να πούμε περισσότερα».

Ο κ. Καδής ερωτήθηκε κατά πόσον θα ληφθούν κάποια μέτρα από το Υπουργείο Γεωργίας όσον αφορά την είσοδο στην Αλυκή αυτοκινήτων αλλά και πολιτών με αποτέλεσμα πολλές φορές να φορές χρειάζεται η παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να απεγκλωβιστούν κάποια άτομα.

Αφού ανέφερε ότι «αυτά τα ζητήματα έχουν παρουσιαστεί από το Δήμο και όντως προβληματίζουν» σημείωσε πως έδωσε οδηγίες ώστε «να συλλεγούν όλες οι πληροφορίες για αυτά τα προβλήματα και να γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο, για  να διαμορφωθεί ένα πλάνο δράσης, για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων αλλά και για την περαιτέρω διευκόλυνση της επαφής  του κοινού με το σημαντικό αυτό οικοσύστημα.  Δεν θέλουμε, και εξ ορισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί η Αλυκή από τον άνθρωπο, αλλά αντίθετα θέλουμε να κάνουμε την παρουσία του ανθρώπου συμβατή με την προστασία του οικοσυστήματος και αυτό θα είναι ο στόχος».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι η συνάντηση «ήταν ίσως από τις πιο σημαντικές και πρακτικές συναντήσεις που είχαμε, με την έννοια ότι τα θέματα που συζητήθηκαν δεν ήταν γενικής στρατηγικής και κατεύθυνσης, αλλά συγκεκριμένα αιτήματα της πόλης για θέματα που θεωρούμε πολύ σημαντικά και διαβήματα της πόλης για πολύ σημαντικά ζητήματα. Ένα από αυτά τα θέματα είναι η δημιουργία της Πανεπιστημιακής Σχολής την οποία θέλουμε να στεγάσουμε σε ένα από τους πιο όμορφους χώρους στο πρώην λεπροκομείο στη Στέγη Αγίου Χαραλάμπους».

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό έργο για την πόλη, με την έννοια ότι είναι χώρος που ανήκει στο Τμήμα Δασών και επηρεάζεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος. Ζητήσαμε από τον Υπουργό συγκεκριμένα πράγματα και στοιχεία αλλά και τη βοήθειά του ώστε να από τη θεωρία να πάμε στην πράξη» είπε και σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό για να προχωρήσει αυτό το έργο, να υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ Τμημάτων του Υπουργείου όπως το Τμήμα Δασών και το Τμήμα Περιβάλλοντος» χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Πανεπιστημιακή Σχολή ένα από τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να γίνουν στη Λάρνακα.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε «το θέμα της στέγασης του Μουσείου Ενάλιας Αρχαιολογίας σε ένα πολύ όμορφο και αναξιοποίητο για τη Λάρνακα χώρο, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το στρατόπεδο Πετράκη Κυπριανού, η Πολιτική Άμυνα, που στεγάζονται οι κρατικές αποθήκες.  Είναι ένας χώρος όπου σήμερα υπάρχουν παράγκες και βρίσκουμε σθεναρή αντίδραση από κυβερνητικά τμήματα για να αποχωρήσουν από εκεί προκειμένου να γίνει αυτό το πολύ όμορφο έργο για την πόλη» είπε και ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή «θέλουμε τη συνεργασία του Υπουργείου για να γίνει αυτό πολύ σημαντικό έργο όχι μόνο για τη Λάρνακα αλλά για ολόκληρη την Κύπρο».

Ο Δήμαρχος ανέφερε ακόμα ότι «μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στο πως η Αλυκή θα γίνει ένας όμορφος χώρος, τον οποίο θα χαίρονται όχι μόνο οι Λαρνακείς και οι Κύπριοι, αλλά μπορεί να καταστεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Αναφέραμε στον Υπουργό είναι ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η Αλυκή».

Σίγουρα συνέχισε ο κ. Βύρας η Αλυκή είναι «ένας σημαντικός βιότοπος και το πιο σημαντικό είναι να τον διατηρήσουμε» είπε ότι σε καμία περίπτωση το Δημαρχείο ανέφερε «ότι πρέπει να κινδυνεύσει η μοναδικότητά του» αλλά «ο χώρος πρέπει να αξιοποιηθεί, πρέπει να είναι ένας πλούτος που θα τον χαίρεται ο κάθε πολίτης. Πρέπει να κάτσουμε μαζί με το Υπουργείο, συγκεκριμένα και όχι γενικά και αόριστα, ούτε πρέπει να βάζουμε απλώς κάποιες ταμπέλες για να μην μπαίνει ο κόσμος μέσα».

Εκεί, σημείωσε «πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα τα οποία θα βοηθήσουν και τον ίδιο τον βιότοπο, αλλά πρέπει να πάρουμε το θέμα πολύ σοβαρά και ζεστά. Εχουμε την υπόσχεση του Υπουργού ότι πλέον θα φύγουμε από τη γενική συζήτηση ενός διαχειριστικού σχεδίου και θα πάμε σε συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα δούμε να υλοποιούνται τα επόμενα χρόνια».

Δεν γίνεται, συνέχισε ο Δήμαρχος «η Αλυκή της Λάρνακας να παραμένει αναξιοποίητη και να μην την χαίρεται ο κάθε πολίτης και ο επισκέπτης της Κύπρου.  Γιʼ αυτό το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τη Λάρνακα και την Κύπρο να καθίσουμε κάτω και να δούμε πώς αξιοποιούμε αυτό τον πολύ σημαντικό και μοναδικό χώρο και πώς τον αφήνουμε ως παρακαταθήκη στις μελλοντικές γενιές».

Ερωτηθείς τι απέγινε η μελέτη του 2013 για δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου η οποία αναστάληκε λόγω της οικονομικής κρίσης, ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε πως «αναφέραμε στον Υπουργό ότι υπάρχει ένα ώριμο έργο εκεί.  Υπάρχει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ξοδεύτηκαν 300 χιλιάδες ευρώ για το σχεδιασμό του Περιβαλλοντικού Κέντρου το οποίο δεν θα βοηθούσε μόνο στην προβολή της περιοχής αλλά και στην έρευνα και στην εξασφάλιση κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Αφού είπε πως αυτό ακριβώς ήταν από τα συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν στον Υπουργό, σημείωσε ότι «το έργο είναι ώριμο και πλέον τα δημόσια οικονομικά ίσως επιτρέπουν τη δημιουργία του. Ωστόσο αυτό δεν θα είναι το τέλος της αξιοποίησης αλλά είναι απλά ένα μέρος του και είναι έτοιμο» είπε και πρόσθεσε πως «ζητούμε όπως το Περιβαλλοντικό Κέντρο περιληφθεί στους επόμενους προϋπολογισμούς του κράτους, επειδή θα είναι η αρχή για την περαιτέρω αξιοποίηση της Αλυκής».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «μέσα στο πλάνο δράσης με τις ενέργειες που θα γίνουν για τις Αλυκές θα περιλαμβάνεται χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτού του έργου».

ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top