Larnaca Voice

Events

«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» από το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» (video)

Ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ

«Η γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit από το ΘΕΑΤΡΟ «ΣΚΑΛΑ».Πρεμιέρα : Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 – ώρα 8.30 μ.μ.. Ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ σε διασκευή Χρήστου Γρηγοριάδη και σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη.

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει με την αρχή της νέας χρονιάς ένα έργο που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Μαύρης κωμωδίας (ή Σκοτεινής κωμωδίας ή μαύρου χιούμορ), που είναι μια μορφή προσέγγισης, από την εύθυμη πλευρά, θεμάτων τα οποία θεωρούνται ταμπού.

Έχει σχέση με την λογοτεχνία τρόμου, χρησιμοποιεί όμως κωμικά στοιχεία. Οι λογοτεχνικοί κριτικοί έχουν συσχετίσει την μαύρη κωμωδία και το μαύρο χιούμορ ήδη με τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, όπως τον Αριστοφάνη. Το έργο «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit γράφτηκε το 1991 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arts Center του Λονδίνου, ενώ από τότε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όπου και να παίζεται. Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, με γρήγορους ρυθμούς και έντονες συγκινησιακές καταστάσεις. Μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία για την αγάπη και το γάμο, μια ξεκαρδιστική και συνάμα τραγική αποτύπωση της λαϊκής θυμοσοφίας, ότι «η καρδιά ενός άντρα περνάει μέσα από το στομάχι του»! Λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό ύφος του έργου, τις δραματουργικές προεκτάσεις του, τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων και πόσο αυτά αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο θεατή, τις σκηνικές οδηγίες της συγγραφέως, το είδος της γλώσσας που αυτή προτείνει και τη δράση του έργου, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει μια σύγχρονη διασκευή του έργου στην κυπριακή διάλεκτο (από τον Χρήστο Γρηγοριάδη), πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επικοινωνηθεί πιο αποτελεσματικά η ιστορία και η πορεία των χαρακτήρων, με τρόπο που να αφορούν πιο άμεσα στον σύγχρονο θεατή.

Περίληψη έργου

Ο Κυριάκος και η Σοφία είναι παντρεμένοι δεκαεννέα χρόνια. Η Σοφία είναι πιστή σύζυγος και εξαιρετική μαγείρισσα. Δεν διαθέτει όμως άλλα “προσόντα”, όπως νιάτα, ομορφιά, ενθουσιασμό, ζωντανό και ελεύθερο πνεύμα. Σε μια κρίσιμη ηλικιακά στιγμή ο Κυριάκος βρίσκεται στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, της Ριάνας, που φαίνεται να διαθέτει όλα όσα λείπουν από τη Σοφία. Ο Κυριάκος προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο γυναίκες στη ζωή του, ενώ μέσα σε μια απίστευτη τροπή ο κόσμος του βουλιάζει μέσα στα ψέματα και στην εξαπάτηση. Όταν πια αναγκάζεται να παραδεχτεί την αλήθεια και να αφήσει τη γυναίκα του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια και θλιβερή διαπίστωση : η νέα γυναίκα του δεν ξέρει καθόλου να μαγειρεύει! Θρηνώντας για την απώλεια των γαστριμαργικών γευμάτων και των ανέσεων της πρότερης ζωής, ο Κυριάκος αποφασίζει να επιστρέψει –κατά το ήμισυ – και πάλι στη Σοφία. Ο Κυριάκος φαίνεται πια να έχει λύσει τα προβλήματα της ζωής του. Γι αυτό και όταν η Σοφία τον προσκαλεί – μαζί με τη Ριάνα – σε δείπνο, με αφορμή την τρίτη επέτειο του δεύτερου του γάμου, αυτός δέχεται με ευχαρίστηση. Τον περιμένει όμως μια εξαιρετικά σκληρή έκπληξη! «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» είναι ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ, που προσεγγίζει τα αιώνια θέματα του έρωτα και της αγάπης, του γάμου και της προδοσίας και θέτει το αιώνιο ερώτημα αν “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο».

Ταυτότητα Παράστασης

«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit

Σκηνοθεσία : Νίκος Νικολαΐδης

Διασκευή στα κυπριακά : Χρήστος Γρηγοριάδης

Μετάφραση από το πρωτότυπο : Γιόλα Κλείτου

Σκηνικά –Κοστούμια : Θέλμα Κασουλίδου – Μαρία Γεωργίου

Μουσική επιμέλεια : Χρήστος Γρηγοριάδης

Σχεδιασμός Φωτισμών : Miroslav Sdravkov

Στούντιο-ενορχηστρώσεις : Βαλεντίνος Βαλιαντή

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Μαρίνα Βρόντη

Σοφοκλής Κασκαούνιας

Σκεύη Παπαμιλτιάδους

Η παράσταση αφορά θεατές άνω των 15 ετών.

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30μ.μ.

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 – 99490102

 

 

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top