Larnaca Voice

Events

Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιήθηκε στο Alexander College

Συμμετείχαν ομιλητές και νέοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό

Συνέδριο με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση: Αλλαγές, Μετασχηματισμοί και Προκλήσεις», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στο Alexander College στη Λάρνακα.

Σε δελτίο Τύπου του Alexander College αναφέρεται ότι στο συνέδριο που διοργάνωσαν το Alexander College, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας και το Ερευνητικό Κέντρο Alexander συμμετείχαν ομιλητές και νέοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Προστίθεται ότι «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έφερε κοντά κριτικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις γύρω από δομές και πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πορεύεται στη διενέργεια ευρωεκλογών σε ένα περιβάλλον κοινωνικό-οικονομικής κρίσης αλλά και κρίσης δημοκρατικής νομιμοποίησης».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η ΕΕ και ο ρόλος της Κύπρου: Γεωπολιτική, μετασχηματισμοί και προκλήσεις» και εισηγήθηκε ότι η κρίση, μεγάλα γεγονότα όπως το BREXIT και η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι αχαρτογράφητα νερά  που υποχρεώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει και να αναζητήσει νέες βάσεις για την καλλιέργεια συνοχής». Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις όπου δημιουργούνται πολλές από αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, και σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

Κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής ήταν «ο Κριστιάν Νταντόμο, ανώτερος Λέκτορας του University of the West of England, Bristol ο οποίος σε ομιλία του με θέμα «BREXIT: Tο χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης», ανέλυσε την πορεία που προηγήθηκε και οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο, τόνισε τον ρόλο των ΜΜΕ της χώρας, που κατά την άποψή του υπονόμευσαν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος να είναι αρνητικά και υπογράμμισε ότι ένα νέο δημοψήφισμα θα ήταν εξίσου διχαστικό για τους Βρετανούς και  σημείωσε πως κανείς δεν μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει το άμεσο μέλλον».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος, πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας στη δική του ομιλία με θέμα  «Τερατογεννήσεις του καπιταλισμού: η (επ)άνοδος της ακροδεξιάς» προέβη σε ανασκόπηση της εξέλιξης των Κινημάτων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του νεοφασισμού μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία και συγκεκριμένες περιπτώσεις μελέτης».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «ο καθηγητής Μιχάλης Σπουρδαλάκης,  Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην ομιλία του με θέμα «Η κρίση της πολιτικής και οι προκλήσεις για την ΕΕ. Προαπαιτούμενα μιας υποχρεωτικής συζήτησης», συνέδεσε τη διεθνή οικονομική κρίση και την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού, με την κρίση δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προστίθεται ακόμα ότι στη συνέχεια «πραγματοποιήθηκαν τρεις ξεχωριστές Σύνοδοι όπου παρουσιάστηκαν ανακοινώσεις από ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Οι Σύνοδοι αφορούσαν  στις θεματικές Νομικές και Θεσμικές Αλλαγές στην ΕΕ, Πολιτική-Οικολογία-ΜΜΕ και Κοινωνία, Οικονομία, Ανάπτυξη».
ΚΥΠΕ

Comments

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

To Top